Kategorier
Artiklar

Så värderar du din bil

Innan du säljer bilen finns en stor fördel att först genomföra en oberoende värdering. Därmed är risken betydligt mindre att du säljer till ett underpris eller inte får någon köpare på grund av ett för högt pris. Men hur sker oberoende värdering? Det finns ett par vägar.

Ett alternativ är att använda gratis onlinetjänster. Det man då anger är registreringsnumret vilket visar tjänsten vilken modell och årsbeteckning det är. Detta ställs sedan mot register med sålda bilar med samma märke och årsmodell. Detta via flera säljplattformar. På detta sätt kan man alltså visa vad en begagnad bil borde vara värd. Detta är ett enkelt sätt att värdera sin bil men samtidigt tar värderingen ingen hänsyn alls till eventuella förbättringar eller skador på bilen.

På äldre bilar är det ju framförallt skick och kondition som är avgörande och därmed kan dessa värderingar bli något missvisande – eller helt mitt i prick.

En annan väg att värdera sin bil är via bilfirmor. Här måste man däremot skilja på inbyte och försäljning. Ser man exempelvis på bilfirmor i Stockholm väljer de allra flesta att värdera och byta in bilar om man samtidigt köper en bil hos dem. Detta i alla fall om värderingen innebär ett inbytesvärde på minst 30 – 50 000 kr. Här kan det självklart variera något mellan de olika återförsäljarna.

Det andra alternativet är att enbart sälja sin bil och därmed inte använda den som inbyte. Sett till antal bilhandlare i Stockholm som erbjuder detta alternativ är det betydligt färre. Detta åtminstone om det handlar om billigare bilar. De är helt enkelt inte lönsamt för dem att köpa en bil för 10 000 kr och sedan försöka sälja den. Samtidigt finns det bilfirmor som valt att specialisera sig just på att värdera och köpa begagnade bilar. Det brukar däremot inte vara någon av de större kedjorna.

En tredje väg är att använda Blocket då detta är den största marknadsplatsen för begagnade bilar. Sök efter den bilmodell du vill värdera och sedan efter ungefärligt samma årtal. Det bör inte spela någon större roll om det är ett eller ett par års skillnad. Kom även ihåg att priset på begagnade bilar varierar en del över landet. Bor du i Stockholm bör du alltså justera sökresultatet på Blocket så att enbart bilar visas från Stockholm. Här kan du nu jämföra och värdera din bil utifrån vad du hade fått via andrahandsmarknaden.